Κουφώματα αλουμινίου ή PVC; Ποια είναι η καλύτερη επιλογή για το σπίτι σας;

Δημοσιεύτηκε από τον/την admin στις

κουφώματα αλουμινίου-θέα

Τα 6 πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των δύο επιλογών.

Κουφώματα αλουμινίου ή PVC – το ποια από τις δύο επιλογές είναι καλύτερη είναι μεγάλη κουβέντα και η απόφαση για τους ιδιοκτήτες σπιτιών μπορεί να γίνει αρκετά δύσκολη, όταν αποφασίζουν να αναβαθμίσουν τον χώρο τους. Θα ρίξουμε μια ματιά τόσο στα πλεονεκτήματα όσο και στα μειονεκτήματα των δύο επιλογών για να σας βοηθήσουμε να πάρετε τη σωστή απόφαση για την ιδιοκτησία σας σύμφωνα πάντα με τον προϋπολογισμό σας.

Κουφώματα αλουμινίου

Αντοχή των κουφωμάτων αλουμινίου και PVC

To PVC είναι ένα ανθεκτικό υλικό που αντιστέκεται στη σήψη, δηλαδή έχει μεγάλο χρόνο ζωής και απαιτεί ελάχιστη συντήρηση. Παρόλαυτα, αυτού του είδους τα κουφώματα φθείρονται μέσα στα χρόνια και χρειάζονται αντικατάσταση σε βάθος 20 εώς 30 χρόνων. Ακόμα, το γεγονός ότι η χώρα μας είναι αρκετά ηλιόλουστη δρα αρνητικά στα κουφώματα PVC, διότι τα ξεραίνει και με το πέρασμα του χρόνου αρχίζουν και σκάνε.

Το αλουμίνιο είναι επίσης ένα πολύ ανθεκτικό υλικό και τα κουφώματα αλουμινίου μπορούν να αντέξουν ως και 45 χρόνια, διότι δεν φθείρονται με τον ίδιο τρόπο όπως τα PVC. Σε αντίθεση με άλλα μέταλα, το αλουμίνιο δεν σκουριάζει, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για αυτή την αντιαισθητική όψη, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τις σιδηροκατασκευές. Τα κουφώματα αλουμινίου όμως δεν είναι η καλύτερη επιλογή για παραθαλάσσιες περιοχές, γιατί το αλάτι που βρίσκεται στην ατμόσφαιρα φθείρει αισθητά την όψη τους.

Ενεργειακή απόδοση των κουφωμάτων αλουμινίου και των κουφωμάτων PVC


Ένα σημαντικό μειονέκτημα του αλουμινίου σε σύγκριση με το PVC στο παρελθόν ήταν η χαμηλή του ενεργειακή απόδοση. Το αλουμίνιο είναι ένα υψηλά αγώγιμο μέταλο, που σημαίνει ότι η θερμότητα μπορεί να το διαπεράσει πολύ εύκολα. Κάποτε τα κουφώματα αλουμινίου θεωρούνταν μια ασύμφορη ενεργειακά επιλογή σε σύγκριση με τα κουφώματα PVC, παρόλαυτα η τεχνολογία έχει κάνει μεγάλα βήματα σε αυτό τον τομέα και σήμερα περιέχονται καινοτόμες θερμοδιακοπές μέσα στα κουφώματα αλουμινίου, οι οποίες εμποδίζουν μεγάλα ποσά θερμότητας να επαχθούν στο εξωτερικό περιβάλλον.

Μερικοί κατασκευαστές χρησιμοποιούν στρώσεις Αεροζόλ στα κουφώματά τους, το οποίο είναι τόσο αξιόπιστος μονωτής που χρησιμοποιείται ακόμα και σε διαστημικά αεροσκάφη. Η θεμική απόδοση που παρέχουν και οι δύο επιλογές εξαρτάται τόσο από την ποιότητα των υλικών όσο και από την άρτια εκτέλεση κατασκευής των κουφωμάτων. Εν κατακλείδι, τα κουφώματα αλουμινίου με διπλά θερμοηχομονωτικά τζάμια μπορούν να είναι εξίσου ενεργειακά αποδοτικά με τα κουφώματα PVC και να αναβαθμίσουν τον χώρο σας ενεργειακά έως και Α++ κλάση.

Ασφάλεια των κουφωμάτων αλουμινίου και των κουφωμάτων PVC

Χάρη στην ανθεκτική φύση τους, τόσο τα κουφώματα αλουμινίου όσο και τα κουφώματα PVC είναι αρκετά ασφαλή και σίγουρα πολύ ασφαλέστερα σε σύγκριση με τα παλιά ξύλινα κουφώματα, τα οποία γίνονται επιρρεπή σε παραβίαση εξαιτίας της φυσικής φθοράς τους με τον χρόνο. Το επίπεδο ασφάλειας που παρέχουν και τα δύο είδη κουφωμάτων βασίζεται κυρίως στην ποιότητα της κλειδαριάς που εγκαθιστούμε σε αυτά. Επομένως, ανεξαρτήτως της επιλογής που θα κάνετε μια ανθεκτική, μοντέρνα και αξιόπιστη κλειδαριά θα σας παρέχει την επιθυμητή ασφάλεια.

κουφώματα αλουμινίου-παράθυρα

Ηχομονωτικές διαφορές ανάμεσα στα κουφώματα αλουμινίου και στα κουφώματα PVC

Ένα από τα πλεονεκτήματα των κουφωμάτων PVC έναντι των κουφωμάτων αλουμινίου είναι ότι προσφέρουν ελαφρώς υψηλότερη ηχομόνωση. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι τα κουφώματα αλουμινίου έχουν κακή ηχομόνωση, απλά τα κουφώματα PVC έρχονται πρώτα όσον αφορά την προστασία σας από εξωτερικούς ενοχλητικούς θόρυβους.

Η ηχομόνωση προέρχεται κυρίως από τα διπλά τζάμια των κουφώμάτων και όχι τόσο από το υλικό της κάσας. Αν ζείτε σε περιοχή με μεγάλη ηχορύπανση, τα κουφώματα PVC ίσως να είναι η κατάλληλη επιλογή για εσάς. Ωστόσο, για τους περισσότερους ιδιοκτήτες σπιτιών η διαφορά στην ηχομόνωση των δύο υλικών είναι ανάξια λόγου και για αυτό δεν παίζει κάποιο σημαντικό ρόλο στην απόφαση τους.

Αισθητικές διαφορές ανάμεσα στα κουφώματα αλουμινίου και στα κουφώματα PVC


Ένας από τους λόγους δημοφιλίας των κουφωμάτων αλουμινίου είναι η λεία υφή που παρέχουν. Τα κουφώματα αλουμινίου ακόμα μπορούν να είναι πολύ λεπτότερα από τα PVC, το οποίο τους δίνει μια καθαρή και μινιμαλιστική όψη που ταιριάζει απόλυτα με ένα σύγχρονο σπίτι. Το άλλο πλεονέκτημα των λεπτών κουφωμάτων είναι ότι βελτιώνουν τη θέα από το εσωτερικό του σπιτιού σας, έτσι ώστε σε περίπτωση που το σπίτι σας βρίσκεται σε μια ωραία τοποθεσία να απολαμβάνετε πλήρως την ομορφιά του εξωτερικού σας περιβάλλοντος.

Ακόμα αξίζει να σημειωθεί, ότι τα κουφώματα αλουμινίου είναι αρκετά γερά ώστε να αντέξουν μεγάλες διαστάσεις διπλών τζαμιών. Αυτό σημαίνει, ότι δεν χρειάζεται να διαιρούνται τα κουφώματά σας σε πολλά τμήματα, με αποτέλεσμα να έχει καλύτερη θέα και να μπαίνει περισσότερο φυσικό φως στο εσωτερικό του χώρου σας.

Τα κουφώματα PVC θεωρούνται ογκώδη και αντιαισθητικά και η πλαστική όψη που έχουν δεν είναι πολύ ελκυστική για τους ιδιοκτήτες κατοικιών, οι οποίοι θέλουν κάτι κομψό και μοναδικό για την περιουσία τους.

Τα κουφώματα αλουμινίου προσφέρουν επίσης μεγάλη ποικιλία όσον αφορά το φινίρισμα. Τα περισσότερα κουφώματα αλουμινίου είναι φινιρισμένα με επίστρωση σκόνης, που βελτιώνει την αντοχή τους και την κομψή εμφάνισή τους. Αυτή η επίστρωση σκόνης είναι διαθέσιμη σε ένα μεγάλο εύρος χρωμάτων.

Τα κουφώματα αλουμινίου έχουν τη δυνατότητα να βαφτούν σε χρώμα ξύλου και να προσεγγίσουν με μεγάλη ακρίβεια την όψη του φυσικού ξύλου. Αυτή η επιλογή είναι κατάλληλη για όσους αγαπούν την κλασική, παραδοσιακή εμφάνιση του πραγματικού ξύλου, αλλά προτιμούν την ανθεκτικότητα του αλουμινίου.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα τα κουφώματα να έχουν διαφορετικό φινίρισμα εσωτερικά και διαφορετικό εξωτερικά. Αυτό σας επιτρέπει να προσαρμόσετε τα κουφώματά σας στη διακόσμηση του κάθε δωματίου ξεχωριστά, ενώ παράλληλα διατηρείται η εξωτερική ομοιομορφία του σπιτιού σας.

Σύγκριση τιμών για κουφώματα αλουμινίου και PVC

Τα κουφώματα αλουμινίου χωρίζονται σε 2 κλάσεις, τα ψυχρά και τα θερμομονωτικά. Τα αποκαλούμενα ψυχρά αλουμίνια είναι αυτά τα οποία δεν διαθέτουν θερμοδιακοπή και ως αποτέλεσμα επάγουν μεγαλύτερα ποσά θερμότητας του σπιτιού σας στο εξωτερικό περιβάλλον. Παρότι, δεν είναι η καλύτερη επιλογή για τη θερμομόνωση του χώρου σας, η τιμή τους είναι χαμηλότερη σε σχέση με τα θερμοδιακοπτόμενα και βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με αυτή των κουφωμάτων PVC.

Εκτός από την ενεργειακή απόδοση ένας ακόμα παράγοντας που καθορίζει την τιμή των κουφωμάτων είναι το χρώμα τους. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση που επιθυμείτε τα κουφώματά σας να είναι σε χρώμα ξύλου το PVC συμφέρει οικονομικά μιας και αυτή η απόχρωση είναι μια από τις εργοστασιακές επιλογές και δεν χρειάζεται επιπλεόν βάψιμο που θα αυξήσει το κόστος. Από την άλλη μεριά, τα αλουμίνια για να έχουν ξύλινη απόχρωση απαιτούν επιπλέον βάψιμο, το οποίο επιβαρύνει την τιμή τους.

Θα πρέπει να διαλέξετε κουφώματα αλουμινίου ή PVC;


Η επιλογή ανάμεσα σε κουφώματα αλουμινίου και κουφώματα PVC δεν είναι μονόπλευρη. Όλα εξαρτώνται από τις προσωπικές σας προτιμήσεις, τον προϋπολογισμό σας και τους υπόλοιπους παράγοντες που αναφέρθηκαν προηγουμένως και είναι σημαντικοί για εσάς. Επειδή κάθε ιδιοκτήτης κατοικίας είναι διαφορετικός και ποικίλουν οι παράγοντες των κουφωμάτων, όπως η θερμική απόδοση και η ασφάλεια, η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι τόσο απλή και μονοσήμαντη.

Τα κουφώματα αλουμινίου έχουν διαγράψει αλματώδη πρόοδο σχετικά με την ανθεκτικότητά τους, την προσιτή τους τιμή και τη θερμική τους απόδοση και αναμένεται να συνεχίσουν να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Ωστόσο, πάντα θα υπάρχει χώρος στην αγορά και για τα κουφώματα PVC μιας και υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες τα ειδικά τους χαρακτηριστικά είναι προτιμότερα από αυτά των κουφωμάτων αλουμινίου.

Σε περίπτωση που το συγκεκριμένο άρθρο δεν σας έλυσε όλες τις απορίες μη διστάσετε να έρθετε σε επικοινωνία μαζί μας. Μαζί θα συζητήσουμε τις εξειδικευμένες απαιτήσεις σας, θα συγκρίνουμε τα υπέρ και τα κατά της κάθε επιλογής για τη δική σας περίπτωση και θα καταλήξουμε στην καλύτερη επιλογή.
Για να πάρετε μια ιδέα της δουλειάς μας επισκεφθείτε τη Συλλογή ή τη σελίδα μας στο Facebook.0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *