Μήπως ήρθε ο καιρός να βάλετε παράθυρα αλουμινίου στο σπίτι σας;

Δημοσιεύτηκε από τον/την admin στις

Παράθυρα αλουμινίου με θέα στη φύση

8 λόγοι για τους οποίους το αλουμίνιο είναι η ιδανική λύση.

Το αλουμίνιο έχει χαρακτηριστεί ως μαγικό μέταλλο. Βρίσκεται κυρίως ως ορυκτό βωξίτη, είναι το τρίτο πιο κοινό στοιχείο στο φλοιό της Γης και το πιο άφθονο μέταλλο στον πλανήτη. Αλλά τι το κάνει κατάλληλο για χρήση σε παράθυρα και πόρτες;

Λοιπόν είναι οι χημικές, φυσικές και μηχανικές ιδιότητες των σύγχρονων κραμάτων αλουμινίου που αυξάνουν διεθνώς τη χρήση του κατά 5% κάθε χρόνο. Σε αυτό το άρθρο παρατίθενται μόνο 8 από τους λόγους, για τους οποίους η ζήτηση για παράθυρα αλουμινίου χρόνο με τον χρόνο συνεχίζει να αυξάνεται.

Το αλουμίνιο είναι πολύ ελαφρύ

Το αλουμίνιο είναι ένα πολύ ελαφρύ μέταλλο με ειδικό βάρος μόνο 2,7 g/cm3, το οποίο είναι σχεδόν το ένα τρίτο σε σύγκριση με αυτό του χαλκού και του ατσαλιού. Βασικά, είναι ένα από τα πιο ελαφριά, διαθέσιμα στην αγορά, μέταλλα. Αυτό το καθιστά ιδανικό για μπαλκονόπορτες και παράθυρα. Το βάρος στα παράθυρα αλουμινίου προέρχεται κατά κύριο λόγο από τα διπλά τζάμια και όχι από το ίδιο το υλικό.

Το παράθυρα αλουμινίου αντιστέκονται στη διάβρωση

Εάν ψάχνεται για παράθυρα και πόρτες που χρειάζονται ελάχιστη συντήρηση, το αλουμίνιο είναι η απάντηση. Αυτό οφείλεται στο ότι, όταν το αλουμίνιο έρχεται σε επαφή με τον αέρα, μια προστατευτική στρώση οξειδίου του αλουμινίου σχηματίζεται αμέσως στην επιφάνειά του. Αυτή η στρώση αντιστέκεται ισχυρά στη διάβρωση που προκαλείται από οτιδήποτε μπορεί να φέρει ο καιρός, όπως όξινη βροχή, και δεν καταστρέφεται από προϊόντα καθαρισμού. Σε αντίθεση με τα ξύλινα παράθυρα ή τα παράθυρα PVC, τα παράθυρα αλουμινίου δεν  πρόκειται να διογκωθούν, να ραγίσουν ή να σπάσουν με το πέρασμα των χρόνων ανεξαρτήτως του καιρού. Η προστασία από τη διάβρωση μπορεί να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο με ανοδίωση ή βάψιμο των κουφωμάτων.

Το αλουμίνιο δεν σπάει και δεν ραγίζει

Το αλουμίνιο είναι τόσο εύπλαστο όσο και όλκιμο, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να λυγίσει ή να πιεστεί για να πάρει σχήμα ή να δημιουργηθούν από αυτό λεπτά καλώδια χωρίς να χάσει τη σκληρότητά του, να σπάσει ή να ραγίσει. Με άλλα λόγια, είναι εύκαμπτο και όχι εύθραυστο. Στην πραγματικότητα, το αλουμίνιο είναι το δεύτερο πιο εύπλαστο μέταλλο και το έκτο πιο όλκιμο. Αυτά είναι σημαντικά στοιχεία για κάποιον που θέλει καμπύλα προφίλ στα παράθυρα αλουμινίου του διαμερίσματός του, μιας και το αλουμίνιο μπορεί να τροποποιηθεί, ώστε να πάρει το απαιτούμενο σχήμα χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος να σπάσει.

Συρόμενη μπαλκονόπορτα αλουμινίου

Είναι 100% ανακυκλώσιμο υλικό

Το αλουμίνιο είναι μοναδικό όσον αφορά τα ανακυκλώσιμα μέταλλα. Είναι 100% ανακυκλώσιμο και η ποιότητα του ανακυκλωμένου αλουμινίου είναι ακριβώς η ίδια με αυτή του παρθένου αλουμινίου. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ανακυκλωθεί ξανά και ξανά. Είναι γεγονός, ότι το 75% του αλουμινίου που έχει παραχθεί συνολικά είναι ακόμα σε χρήση σήμερα. Αυτά είναι καλά νέα για την παροχή αλουμινίου, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι από τις πρώτες βιομηχανικές ποσότητες που παρήχθησαν έχουν περάσει περίπου 100 χρόνια, η παγκόσμια ζήτηση για αλουμίνιο έχει αυξηθεί σε περίπου 29 εκατομμύρια τόνους κάθε χρόνο.

Αλλά είναι ακόμα καλύτερα τα νέα για το περιβάλλον, διότι ενώ χρειάζονται 14.000 kWh για την παραγωγή 1 τόνου νέου αλουμινίου, χρειάζεται μόνο το 5-10% αυτής της ενέργειας για να επαναδιαμορφωθεί και να ανακυκλωθεί η ίδια ποσότητα. Αυτό σημαίνει μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα και χαμηλότερα κόστη.

Μπαλκονόπορτα αλουμινίου - Διαμπερές δωμάτιο

Τα κράματα αλουμινίου είναι πολύ ανθεκτικά

Τα κράματα αλουμινίου χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία παραθύρων και πορτών. Αυτό συμβαίνει, επειδή το καθαρό αλουμίνιο δεν έχει τόσο μεγάλη εφελκυστική αντοχή. Ωστόσο, η ανθεκτικότητα των κραμάτων αλουμινίου με άλλα στοιχεία όπως το μαγγάνιο, το πυρίτιο, τον χαλκό και το μαγνήσιο αυξάνεται έντονα. Η εφελκυστική αντοχή του καθαρού αλουμινίου είναι περίπου 90 MPa, αλλά τα κράματά του μπορούν να ξεπεράσουν τα 690 MPa. Είναι αξιοσημείωτο, ότι το αλουμίνιο αν και είναι ένα από τα ελαφρύτερα βιομηχανικά μέταλλα, έχει έναν πολύ καλύτερο λόγο αντοχής προς βάρος από το ατσάλι όταν βρίσκεται σε κράμα.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό, σε αντίθεση με το ατσάλι, η αντοχή του αλουμινίου αυξάνεται όσο ψύχεται, ενώ το ατσάλι γίνεται εύθραυστο σε χαμηλές θερμοκρασίες υπό του μηδενός.

Παράθυρο αλουμινίου με περσίδες

Το αλουμίνιο εύκολα σχηματίζει κράματα

Όπως έχουμε ήδη δει το αλουμίνιο βρίσκεται συνήθως σε κράματα με άλλα στοιχεία για να βελτιώσει τις φυσικές του ιδιότητες. Για παράδειγμα, η αντοχή του καθαρού αλουμινίου μπορεί να αυξηθεί κατά 20% προσθέτοντας απλά μαγγάνιο. Το αλουμίνιο σχηματίζει επίσης εύκολα κράματα με το πυρίτιο, τον χαλκό, τον ψευδάργυρο, τον σίδηρο και το μαγνήσιο. Αυτό σημαίνει ότι είναι δυνατό να παραχθεί ένα φάσμα κραμάτων του αλουμινίου με ιδιότητες κατάλληλες για συγκεκριμένες εφαρμογές.

Οι εταιρείες κατασκευής προφίλ αλουμινίου χρησιμοποιούν κράματα με πυρίτιο και μαγνήσιο, τα οποία είναι μια εξαιρετική επιλογή για κουφώματα αλουμινίου. Είναι πολύ ευέλικτα, θερμικά επεξεργάσιμα, πολύ διαμορφώσιμα, συγκολλήσιμα και έχουν υψηλή αντοχή καθώς και εξαιρετική ανθεκτικότητα στη διάβρωση.

Παράθυρο αλουμινίου σε κήπο

Το αλουμίνιο είναι ένα ιδανικό υλικό για κουφώματα

Τα κουφώματα αλουμινίου δημιουργούνται μέσω της εξής διαδικασίας. Το προθερμασμένο κράμα του αλουμινίου πιέζεται μέσα σε ένα καλούπι, έως ότου πάρει συγκεκριμένο σχήμα και δημιουργηθεί το προφίλ αλουμινίου. Σε δεύτερη φάση ο τεχνίτης ενώνει αυτά τα προφίλ και δημιουργεί το κούφωμα. Το σχέδιο αυτών των προφίλ είναι που δίνει στα παράθυρα αλουμινίου τα μοναδικά τους χαρακτηριστικά. Το αλουμίνιο έχει επίσης καλή κατεργασιμότητα, καθιστώντας εύκολη την ακριβή κατασκευή των προφίλ αλουμινίου στο τελικό κούφωμα.

Το αλουμίνιο μπορεί εύκολα να ανοδιωθεί ή να επικαλυφθεί με σκόνη για να του δώσει διακοσμητική λεία υφή. Αυτό σημαίνει ότι τα παράθυρα αλουμινίου και οι μπαλκονόπορτες όχι μόνο αποδίδουν καλά, αλλά αναβαθμίζουν και την αισθητική του χώρου σας. Η ανοδίωση πραγματοποιείται βυθίζοντας τα προφίλ αλουμινίου σε ένα λουτρό οξέος ηλεκτρολύτη και περνώντας ένα ηλεκτρικό ρεύμα μέσα από αυτό. Αυτό δημιουργεί στη μεταλλική επιφάνεια σε ένα διακοσμητικό και ανθεκτικό στη διάβρωση φινίρισμα οξειδίου του αργιλίου.

Το οξείδιο του αργιλίου είναι πλήρως ενσωματωμένο με το υποκείμενο προφίλ αλουμινίου, έτσι ώστε να μην μπορεί να ξεφλουδίσει, καθιστώντας το εξαιρετικά ανθεκτικό. Το οξείδιο του αργιλίου έχει πορώδη δομή, οπότε πρέπει να σφραγιστεί ώστε να είναι ανθεκτικό στη διάβρωση. Το στεγανωτικό μπορεί να είναι διαυγές ή να περιέχει ειδικές βαφές έτσι ώστε το ανοδιωμένο αλουμίνιο να διατίθεται σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων. Η εναλλακτική λύση είναι να επικαλύψετε το αλουμίνιο με βαφή σκόνης. Το αλουμίνιο προεπεξεργάζεται είτε με ανοδίωση είτε μέσω χημικής αντίδρασης για να σχηματίσει ένα αντιδιαβρωτικό φράγμα, και μπορεί στη συνέχεια να επικαλυφθεί με σκόνη σε οποιοδήποτε χρώμα RAL.

Οι προεπεξεργασμένες ράβδοι αλουμινίου γειώνονται και η σκόνη βαφής έχει ηλεκτροστατικό φορτίο καθώς φεύγει από τους οπλισμούς. Αυτό βοηθά τα μόρια σκόνης να κολλήσουν στις ράβδους μέσω του ηλεκτροστατικού τους φορτίου, όπως ακριβώς τα σωματίδια σκόνης κολλούν στην οθόνη της τηλεόρασης! Οι ράβδοι στη συνέχεια σκληρύνονται σε φούρνο όπου η σκόνη λιώνει και σχηματίζει ομοιόμορφο, εύκαμπτο και λείο φινίρισμα που είναι ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες.

Παράθυρο αλουμινίου σε λευκό χρώμα RAL

Με τόσα πολλά πλεονεκτήματα, δεν είναι περίεργο ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν παράθυρα αλουμινίου τόσο για εμπορικά κτίρια όσο και για τις μόνιμες κατοικίες τους.

Σε περίπτωση που το συγκεκριμένο άρθρο δεν σας έλυσε όλες τις απορίες μη διστάσετε να έρθετε σε επικοινωνία μαζί μας. Μαζί θα συζητήσουμε τις εξειδικευμένες απαιτήσεις σας, θα συγκρίνουμε τα υπέρ και τα κατά της κάθε επιλογής για τη δική σας περίπτωση και θα καταλήξουμε στην καλύτερη λύση.
Για να πάρετε μια ιδέα της δουλειάς μας επισκεφθείτε τη Συλλογή ή τη σελίδα μας στο Facebook.


0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *